Tuesday, April 7, 2020

Víz mozgatása


A vizet nem csak öntéssel juttathatjuk át egyik edényből a másikba, egyéb Montessori módszer is van rá.

A feladat neve: víz mozgatása szivaccsal
Az eszköz leírása: egy tálca, két egyforma edény, és egy szivacs (esetleg ételszínezék)
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek, hogyan kell szivaccsal áttenni a vizet egyik edényből a másikba
A feladat közvetett célja: függetlenség, koordináció, koncentráció, önbizalom, finom motorikus mozgás fejlesztése.
Önellenőrzés: ha a gyermek kiönti a vizet, azt egy ronggyal feltörölheti.

A gyakorlat bemutatása:

1. Megmutatjuk a gyermeknek, hogyan itassa fel a szivaccsal a vizet, úgy, hogy domináns kezünkkel a szivacsot óvatosan belemártjuk a bal oldali vizes tálba.   


2. Hagyjuk, hogy a szivacs felszívja a vizet, majd a szivacsot a jobb oldali tál felé tartjuk, és domináns kezünkkel megszorítjuk, és a tálba facsarjuk a vizet.

 

3. Ha véletlenül a tálcára csepegtetjük a vizet, töröljük fel egy ronggyal.


4. Ugyanezt a mozdulatsort ismételjük, amíg a bal oldali tál ki nem ürül. Ezután szivacsot a tálcára tesszük, és három mozdulattal 180 fokban elforgatjuk a tálcát, hogy a teli tál víz kerüljön a baloldalra.


Mi csepegtettünk egy kis kék ételszínezéket is a vízbe, hogy a gyerekek jobban lássák, hogy mennyi víz van még a tálban.

A vizet egyéb módszerrel is mozgathatjuk, méghozzá pipettával. Használjuk a korábbi eszközöket, csak a szivacsot cseréljük pipettára, én a D vitaminos üvegben lévő pipettát használtam.


Ez a feladatat, erősíti a gyermek ujjait, előkészít az ollóval való vágásra, és a ceruzafogásra.

A gyakorlatot a fenti módszerhez hasonlóan végezzük, a pipettát a bal oldali vizes tálba helyezzük, és összenyomjuk a végét, miután a pipetta felszívta a vizet, elengedjük, a másik tál fölé helyezzük, és a pipetta végét újra megnyomva, a jobb oldali tálba engedjük a vizet. Amikor kiürül a tál, a fent leírtak szerint járunk el.


Mi tovább bonyolítottuk a feladatot, úgy hogy a jobb oldali tálat kicseréltük egy jégkocka tartóra, és abba csepegtettük a vizet, fentről lefelé, balról jobbra haladva, ehhez zöld vizet használtunk.


Az utolsó feladat a tegnap készített nyuszik kilyukasztása volt, holnap ezeket eszközként fogjuk majd használni.


Egy kísérletet is elvégeztünk, amit a Pinteresten találtam (https://hu.pinterest.com/pin/163607398950715404/). Egy tál aljába szódabikarbónát szórtunk, és színezett ecetet csepegtettünk rá a pipettából. A gyerekek élvezettel figyelték, ahogyan felhabzott.



Ma folytattuk a húsvéti dekoráció készítését. Pinteresten rábukkantam egy jó kézműves ötletre, a só festésre (https://hu.pinterest.com/pin/156077943322349260/). Ragasztóval egy vastagabb papírra megrajzoltam a tojás körvonalat, és a mintázatát, amire a kisfiam sót szórt.


Mi vízfesték helyett ételszínezéket használtunk, ecset helyett pedig a pipettát, és azzal csepegtettük a színes folyadékot a sóra. Az eredmény nagyon látványos lett.





No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...