Wednesday, April 29, 2020

Csipeszek


A feladat neve: csipeszek csíptetése
Az eszköz leírása: ruhacsipeszek, és egy kosár/műanyag tál
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a csipesz használatát
A feladat közvetett célja: szem-kéz koordináció, finom motorikus mozgás, koncentráció, függetlenség és rendszeretet fejlesztése, írás előkészítő gyakorlat
Önellenőrzés: csak akkor csíptethető a csipesz a kosárra, ha a gyermek előbb összenyomja, és szétnyitja

A gyakorlat bemutatása:

1. Megmutatjuk a gyermeknek, hogyan fogja a csipeszt háromujjas fogással (a nagyujját, mutató-, és középsőujját használva), domináns kézzel.

2. Összenyomjuk a csipeszt.


3. A szétnyílt csipeszt a kosár/műanyag tál falára helyezzük, majd elengedjük, hogy becsukódjon.


4. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg az összes csipesz a kosárra kerül, a csipeszeket balról jobbra csíptetjük a tálra.


5. Ezután a csipeszeket egyesével összenyomjuk, és balról jobbra haladva levesszük a kosárról, majd visszahelyezzük a kosárba/tálba.


A feladat elvégzése után kicsit változtattunk a gyakorlaton úgy, hogy a csipeszek nem tálra csíptettük, hanem egy általam kivágott és kifestett kör alakú kartonpapírra. Ezzel nem csak a csíptetést gyakorolták a gyerekek, hanem a színeket is, mivel szín szerint szortíroztuk a csipeszeket. Mindegyik csipesz a karton lap színben hozzá illő felére került. 



Majd egyesével levesszük őket.


Természetesen megmutattam a ruhacsipesz eredeti funkcióját is, a szárítóra csíptettük a ruhákat. Ebben a feladatban a kislányom nem vett rész, mivel alig éri fel a szárítót. Esetleg a kisebbeknek érdemes lehet alacsonyabbra kifeszíteni egy szárítókötelet, és babaruhákat adni nekik. 
Nálunk ezt most érdeklődés hiányában elmaradt.


A kisfiam jól ismeri a számokat, és úgy gondoltam, hogy itt az ideje megpróbálkoznunk egy matematikai feladattal is. Elővettem a számos tanuló kártyáinkat, és megkértem, hogy mindegyik kártyára annyi csipeszt csíptessen, mint amit a kártyán lévő szám mutat. Ment volna neki még tovább is, de kifogytunk a csipeszekből. 




Ezután egy ügyességi és matematikai feladat következett. A csipeszeket egymásra csíptettük, és közben megbeszétük, hogy mindegyik sorban duplázódik a csipeszek száma, minden új sorba kétszer annyi csipesz fér, mint az előzőbe.


Végezetül kivágtam pár pillangó és szitakötő szárnyat, amiket a gyerkőcök filctollal kiszíneztek, majd facsipeszre ragasztottuk őket.




No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...