A feladat neve: száraz tészta kanalazása
Az eszköz leírása: egy tálca, két egyforma tál, az egyikben száraztészta,
kiskanál, egy kislapát és seprű
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek, hogyan kell átkanalazni a
tésztát az egyik tálból a másikba.
A feladat közvetett
célja: függetlenség, szem-kéz koordináció, finom
motorikus mozgás, koncentráció, önbizalom és önállóság fejlesztése.
Önellenőrzés: ha a gyermek kiönti a tésztát, összetakaríthatja a
kislapáttal és a seprűvel.
A gyakorlat bemutatása:
1. A domináns kezünkkel
balról jobbra lassan és óvatosan átkanalazzuk a tésztát, ügyelve arra, hogy a
kanál ne csorduljon túl.
Hogy könnyebb legyen kivenni az utolsó pár szem tésztát,
megdönthetjük kicsit a tálat.
2. Miután végeztünk a kanalazással, letesszük a kanalat, és 3 kis mozdulattal elfordítjuk a tálcát az óramutató járásával ellentétesen, hogy a tésztával teli tál ismét a baloldalra kerüljön.
A feladatot tovább
bonyolítottuk, és egyre kisebb szemű száraz élelmiszert helyeztünk a tálba. A
gyerekek kanalaztak lencsét, és rizst is.
Mikor már nagyon
belejöttek a gyerekek a kanalazásba, a lencsét összekevertük egy kis liszttel,
elővettem egy harmadik tálat és egy kis szűrőt. Egy újabb Montessori feladat
következett, a szitálás.
1. A három tálat elhelyezzük egymás mellé a tálcán, baloldaliba öntjük lencsét és a lisztet, a
középső tálra pedig egy kis szűrőt helyezünk, a harmadik üresen áll.
2. Domináns kézzel tegyünk egy kanál lisztes
lencsét a szűrőbe, amit közben a nem domináns kezünben tartunk, és szép lassan addig kevergetjük az elegyet, amíg az összes lisztet átszitáljuk a lyukakon.
3. A szűrőben maradt
lencsét nem domináns kézzel a harmadik tálba öntjük.
4. Ezt a műveletet folytatjuk, amíg
az első tál ki nem ürül. A feladatat végén egy üres tálat, egy lencsés tálat
és egy lisztes tálat kapunk.
5. A tálak tartalmát kivételesen
jobbról balra egyesével visszaöntkük az első edénybe, jól összekeverjük, és
kezdődhet is az újabb szitálás.
A gyerekek több mint fél
órán keresztül kanalaztak, a kislányomnak viszont elég nehezére esett, hogy
ne tenyereljen bele a lisztbe, rizsbe, lencsébe, ezért a tízórai után volt
egy kis szabad játék, amíg én előkészültem a sütéssel.
A kiskonyhában
rendelkezésükre bocsátottam a száraz alapanyagokat, ők pedig élvezettel kanalazták,
öntögették, sütöttek-főztek. Nagyon jó
érzékeléses gyakorlat a különböző textúrájú dolgok tapizása, de azt hiszem,
hogy ezeket a maszatoló tevékenységeket a jövőben inkább az udvaron fogjuk megvalósítani.
A játék után nekiláttunk
csokis kekszet sütni. A gyerekek méricskéltek, öntöttek, kevertek-kavartak, és
persze kóstolgattak.
No comments:
Post a Comment