Friday, April 17, 2020

Gombolás, gombozás


A feladat neve: gombolás
Az eszköz leírása: egy öltöztető keret, esetünkben kabát, aminek az egyik oldalán gombok vannak, a másik oldalán pedig lyukak
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a gombolást
A feladat közvetett célja: szem-kéz koordináció, finom motorikus mozgás, koncentráció és függetlenség fejlesztése
Önellenőrzés: minden gombbal szemben van egy lyuk

A gyakorlat bemutatása:

1. A kabátot a földre/asztalra terítjük, úgy hogy a nyakrész néz felénk (a gombok elhelyezkedése így hasonlít legjobban Montessori öltöztető keretéhez). A gyakorlatot fentről lefelé végezzük. Domináns kezünkkel fogjuk a gombot, az anyagot pedig a nem dominánssal.

2. Nem domináns kezünkkel kicsit meghúzzuk az anyagot, hogy a domináns kezünkkel könnyebben átbújtathassuk a gombot a lyukon.


3. A többi gombbal is ugyanígy teszünk.


4. Miután az összes gombot kigomboltuk, kinyitjuk a kabátot, majd visszahajtjuk, először a bal, majd a jobb oldalát. Ezzel bemutatjuk, hogy a gomb arra való, hogy összefogja ezt a két anyagot.


5. Ezután begomboljuk a kabátot, fentről lefelé haladva. A gombot áttoljuk, és kihúzzuk a lyukon három ujjas fogást használva.


Érdemes először nagyobb gombú ruhadarabot választani, és utána kisebbel is próbálkozni. Mi is így tettünk, nehezítésnek kardigánt gomboltunk.


Ezután a gombokat méret szerint szortíroztuk. Elővettem egy nagyobb, és egy kisebb tárolót, a nagyobb gombokat a nagyobb tárolóba, a kisebbeket pedig a kisebbe tettük.


A gombok szín szerint is szortírozhatóak, mi a színes poharak segítségével válogattok szét a színeket. Egyesével megkerestük, hogy a színük alapján melyik gomb melyik pohárba való.


A gombokat pároztattuk is egymással, mindent kiöntöttük az asztalra, és a gyerekek egymás mellé tették az azonos darabokat.


A gombok írás előkészítő gyakorlathoz is felhasználhatóak. A kisfiam egy sablon segítségével, gombokból kirakta a B betűt.


Pinteresten nagyon jó gombos kézműves ötletek vannak, lehet belőlük kollázst csinálni, de nyomdaként is alkalmazhatóak. Ragasztópisztoly segítségével ráragasztottam a gombokat egy-egy parafa dugóra, és a gyerekek azzal nyomdáztak, de a mi gombjainkkal nem igazán rajzolódtak ki a formák.


Ezen kívül akár fel is fűzhetjük a gombokat (lásd fűzés), vagy csipesszel áthelyezhetjük őket egyik tárolóból a másikba (lásd tárgyak mozgatása csipesszel).

No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...