Tuesday, June 2, 2020

Csipeszes feladatok


A blogom főszereplője ma visszatért az oviba, de korábban összeállítottam korcsoport szerint 1-2 anyagot, ami még szeretnék veletek megosztani, mielőtt kitalálom, hogy hogyan továbbJ Három Montessori ihlette feladattal készültem, amiket korábban csináltam. A főszerepben a csipeszek lesznek. Szerencsére nagyon sok fejlesztő feladat végezhető csipeszekkel, íme még néhány közülük, remélem, hogy mindegyik korosztály számára (0-6) találtok megfelelőt.

A legkisebbek domináns kézzel, egyesével dobálhatnak a csipeszeket egy lábosba/dobozba, ami éppen a kezünk ügyébe akad. A lábos azért lehet jó választás, mert még hangot is ad, ahogy a csipesz az aljához koccan. Ha elfogynak a csipeszek, gyermekünk egyesével kiveheti őket.


Szintén érdekes lehet a gyerkőcök számára, ha egy olyan zárt dobozba pottyanthatják a csipeszt, aminek csak egy lyuk van a tetején. Miután minden csipesz a tárolóba kerül, öntsük ki őket, és kezdődhet is a móka elölről. Én egy üres mosogatógép tablettás dobozt használtam fel erre a célra.


A kicsit nagyobbaknak kifeszíthetünk egy madzagot, mintha szárítókötél lenne, és megmutathatjuk nekik, hogyan csíptessék fel a ruhákat. Mi a gyerekekkel duplóból készítettünk egy mini teregető állomást. A madzagot kész dupló oszlop tartja, rajta kis csipeszek, és pár apró ruhadarab filcből.


A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a csipesz használatát

A feladat közvetett célja: szem-kéz koordináció, finom motorikus mozgás, koncentráció és függetlenség fejlesztése


A gyakorlat bemutatása:

1. Nem domináns kézzel megfogunk egy ruhadarabot, és a madzaghoz emeljük, a baloldalon lévő első csipeszhez.

2. Domináns kézzel, háromujjas fogással (nagyujj, mutató ujj és középső ujj használatával) megfogjuk a csipeszt, szétnyitjuk, és közben belecsúsztatjuk a ruhadarabot.


3.  Miután minden ruhát felcsíptettünk, balról jobbra, fentről lefelé haladva egyesével levesszük őket úgy, hogy domináns kézzel összenyomjuk a csipeszt, nem dominánssal pedig megfogjuk a ruhát. 


A színes csipeszeinket szortírozásra is használhatjuk. Mi ehhez a gyakorlathoz 4 különböző színű poharat használtunk. A poharakat egymás mellé helyezzük, a csipeszeket pedig egy tálban eléjük tesszük. A feladatot úgy végezzük, hogy domináns kézzel kiveszünk egy csipeszt a tálból, és az azonos színű pohárra csíptetjük. Ha már minden csipesz a poháron van, egyesével levesszük őket, és visszatesszük a tálba.



A legnagyobbak a betűket is gyakorolhatják a csipeszekkel. Fa pálcára hárombetűs szavakat írtam, a csipeszekre pedig egy-egy betűt, amivel ezeket a szavakat megalkothatják. A feladathoz kiválasztunk egy fa pálcát, majd egyesével megkeressük a csipeszen szereplő azonos betűket. A csipeszek pálcára csíptetésével megalkotjuk a pálcán szereplő szó.




No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...