Nagyon népszerűek most
nálunk a dinoszauruszok, a kisfiam sokat kérdezget róluk, hogyan éltek, miért
haltak ki, stb. Ennek apropóján kitaláltam pár dínós tevékenységet, amihez
készítettünk sógyurmát. Az általunk használt recept arányai nagyjából a
következő: 200 g liszt, 200 g só, 2 evőkanál olaj és 125 ml víz keveréke.
Először is kreáltunk
egy vulkánt, az egyik fűszertartó üvegünket tálcára tettem, és körétapasztottuk
a gyurmát, hogy vulkán alakot formáljon. A vulkánt félretettük száradni.
Ezután kis köralakokat
formáztunk a gyurmából, és a gyerekek fosszíliákat készítettek a nagy dínókkal.
A gyurmába nyomták a dinoszauruszok lábát, farkát, fejét, stb.
A kisdínókat sógyurmába
csomagolták, és tojás alakúra gyúrtuk őket. Elméletileg 2-3 nap alatt annyira
kiszárad a gyurma, hogy kalapáccsal széttörhető lesz, és akkor tarthatunk majd
egy régészeti foglalkozást.
Csontokat is
formáztunk a közelgő régészeti foglalkozásunkhoz, a T-rex és a hosszúnyakú
csontvázát készítettük el sógyurmából, hogy pár nap múlva előáshassuk őket.
Végezetül működésbe hoztuk a vulkánunkat. A vulkán közepén lévő kis üvegcsét félig
megtöltöttem vízzel, piros ételszínezéket cseppentettem bele, tettünk bele egy
kanál szódabikarbónát, majd egy kanál ecetet. A gyerekek élvezettel figyelték.
ahogy kitört a láva.
Sógyurmából rengeteg dolog készíthető, kis figurákat, kézlenyomatokat, karácsonyi derációt is alkothatunk belőle. Ha nincs időnk kivárni a száradási időt, sütőben is kisüthető.
No comments:
Post a Comment