Wednesday, June 17, 2020

Dínók és sógyurma

Nagyon népszerűek most nálunk a dinoszauruszok, a kisfiam sokat kérdezget róluk, hogyan éltek, miért haltak ki, stb. Ennek apropóján kitaláltam pár dínós tevékenységet, amihez készítettünk sógyurmát. Az általunk használt recept arányai nagyjából a következő: 200 g liszt, 200 g só, 2 evőkanál olaj és 125 ml víz keveréke.


Először is kreáltunk egy vulkánt, az egyik fűszertartó üvegünket tálcára tettem, és körétapasztottuk a gyurmát, hogy vulkán alakot formáljon. A vulkánt félretettük száradni.


Ezután kis köralakokat formáztunk a gyurmából, és a gyerekek fosszíliákat készítettek a nagy dínókkal. A gyurmába nyomták a dinoszauruszok lábát, farkát, fejét, stb.


A kisdínókat sógyurmába csomagolták, és tojás alakúra gyúrtuk őket. Elméletileg 2-3 nap alatt annyira kiszárad a gyurma, hogy kalapáccsal széttörhető lesz, és akkor tarthatunk majd egy régészeti foglalkozást.


Csontokat is formáztunk a közelgő régészeti foglalkozásunkhoz, a T-rex és a hosszúnyakú csontvázát készítettük el sógyurmából, hogy pár nap múlva előáshassuk őket.



Végezetül működésbe hoztuk a vulkánunkat.  A vulkán közepén lévő kis üvegcsét félig megtöltöttem vízzel, piros ételszínezéket cseppentettem bele, tettünk bele egy kanál szódabikarbónát, majd egy kanál ecetet. A gyerekek élvezettel figyelték. ahogy kitört a láva.


Sógyurmából rengeteg dolog készíthető, kis figurákat, kézlenyomatokat, karácsonyi derációt is alkothatunk belőle. Ha nincs időnk kivárni a száradási időt, sütőben is kisüthető.

No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...