Wednesday, June 3, 2020

Kupakos feladatok


A mai bejegyzésben jó néhány Montessori ihlette feladattal találkozhattok, a főszerepben a kupakok lesznek. Szerencsére nagyon sok fejlesztő feladat végezhető kupakokkal, korábban már bemutattunk párat, de íme még néhány közülük, remélem, hogy mindegyik korosztály számára (0-6) találtok megfelelőt.

Az 1 éves korosztálynak a kupakhalászást ajánlom, egy nagyobb tálba vizet öntünk, és megkérjük a gyermeket, hogy dobáljon bele pár kupakot. Valószínűleg már ezt a részét is nagyon fogja élvezni. Majd adjunk a kezébe egy szűrőt, és kérjük meg, hogy halássza ki a kupakokat. Érdemes jó idő esetén kint végezni a gyakorlatot, vagy a fürdőszobában, esetleg leteríthetünk pár törölközőt is. A halászós játék fejleszti a szem-kéz koordinációt, a finom motorikus mozgást és a koncentráció. Nem utolsó sorban a nagytesók is élvezni fogják.




A kisebbeknek ajánlom még a kupakok szín szerinti pároztatását. A különböző színű kupakokat véletlenszerűen az asztalra helyezzük, megkérjük a gyermeket, hogy válasszon egy kupakot, és keresse meg a párját. A párokat egymás alá helyezzük.

  
A kupakokat méret szerint is párosíthatjuk, valamint ha egy A4-es lapra körberajzolunk különböző méretű kupakokat, és a lap mellé tesszük őket, a gyermek megkeresheti, hogy melyik kupak hová való.



 

A kupakokat csipesszel is mozgathatjuk.
A feladat neve: tárgyak mozgatása csipesszel
Az eszköz leírása: egy tálca, muffin forma, egy tároló, benne kupakok, csipesz
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek, hogyan kell tárgyakat mozgatni csipesszel.
A feladat közvetett célja: függetlenség, koncentráció, finom motorikus mozgás fejlesztése.
Önellenőrzés: ha leesik a mozgatni kívánt tárgy, a gyermek újra felveheti a csipesszel.

A gyakorlat bemutatása:

1. Megmutatjuk a gyermeknek, hogyan fogja a csipeszt, és párszor összenyomjuk.

2. A tálból kiveszünk egy kupakot a csipesszel, és a muffin forma legközelebbi mélyedésébe helyezzük. Fentről lefelé, balról jobbra haladva megtöltjük a mélyedéseket a kupakokkal.

 

3. Ha véletlenül kiesik egy kupak, újra felvesszük a csipesszel.

4. Miután az összes mélyedést megtöltöttük kupakkal, az üres tálat áttesszük a muffin forma baloldaláról a jobb oldalra. (Ez azért fontos, mert Montessori mindig balról jobbra dolgozik az írás előkészítése miatt.)

 

5. A csipesszel fentről lefelé, balról jobbra haladva egyesével kivesszük a kupakokat, és visszahelyezzük őket a tálba.

További csipeszes ötletekről itt olvashattok:

2 éves kortól ajánlom a gyerekeknek a geotáblát, ami külföldön egy népszerű fejlesztő játék, mi ezúttal kupakokból készítettük. A gyermek befőttes gumi segítségével tetszőleges alakzatokat rakhat ki a kupakokból. Használhatjuk a geotáblát geometriai alakzatok tanítására, de betűket is formázhatunk belőle.



A kupakokból memóriajátékot is készíthetünk, én egy sablont kinyomtattam, kivágtam, és beleragasztottam a kupakokba. Úgy játsszuk, mint bármely más memória játékot, a kupakokat lefordítjuk, és emlékezetből megpróbáljuk megtalálni a képek párját.



 
  
A kisebb gyerekek sima párosító játékot is játszhatnak úgy, hogy megkeresik, és egymás mellé teszik az egyforma képeket.



A következő fejlesztő játék azoknak a gyerekeknek szól, akik már ismerik a számokat. A laminált lapon a mennyiség látható, és a gyermek feladata, hogy megkeresse, és ráhelyezze a hozzá tartozó számot.


Hasonló módon használhatjuk a kupakokat a betűk tanulására is. Mi most a magánhangzókat gyakoroltuk. A laminált lapon az írott forma látható, amit a gyermek összepárosíthat a kupakokra írt nyomtatott betűkkel.





No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...