Tuesday, May 19, 2020

Geometriai formák


A feladat neve: A geometriai komód bemutató tálcája
Az eszköz leírása: Fából készült téglalap alakú tálca, amelyen két sorban 6 fa négyzet található, miközben három négyzetből fokozatosan ki vannak vágva (és visszarakva) az egyes alapformák: négyzet, kör és egyenlő oldalú háromszög. Minden egyes forma közepén egy fogó található, amely a formával való manipulációra szolgál.
Mi karton papírra zseníliából hajtogatott alakzatokat ragasztottunk, amiket szikével kivágtam. Az alakzatok közepére szívószáldarabkát ragasztottam, ami fogóként szolgál.
A feladat közvetlen célja: feljeszteni a kétdimenziós alakzatok tapintási és vizuális érzékelését. Bemutatja a gyermek számára az alapvető geometriai alakzatokat és változataikat.
A feladat közvetett célja: felkészíteni a gyermeket a későbbi matematikai munkára, köszönhetően az egyes alakzatok szabályos formái közötti eltérések megfigyelésének és az alakzatok nevei elsajátításának. Felkészíti a gyermeket az írásra.
Önellenőrzés:
Csak a megfelelő alakzat illik a foglalatba.

A gyakorlat bemutatása:

1. A nem domináns kezünkkel, háromujjas fogást használva (nagyujj, mutatóujj és középsőujj), a fogó segítségével kivesszük az első alakzatot. Domináns kézzel a mutatóujjunkat és a középsőujjunkat használva, az óramutató járásával ellentétes irányban végigsimítjuk az alakzat élét (esetünkben a zseníliát), majd a földre/asztalra helyezzük.


2. Balról jobbra, fentről lefelé haladva ugyanezzel a fent leírt módszerrel kivesszük az összes alakzatot, és véletlenszerűen a földre helyezzük őket.

3. Az alakzatokat úgy tesszük vissza, hogy egy tetszőlegesen választottat nem domináns kézzel felemelünk a földről, a korábban leírtak szerint végigsimítjuk.

4. Majd ugyanígy végigsimítunk az alakzathoz tartozó foglalaton is (domináns kézzel, az óramutató járásával ellentétes irányban), és a helyére tesszük az alakzatot


5. Ugyanígy teszünk a többi alakzattal is.


A Montessori-módszer a geometriai komód segítségével tanítja meg a gyermeknek a geometriai formák nevét a háromfázisú leckével, amiről bővebben itt olvashattok: https://montessorita.blogspot.com/2020/05/a-szinek.html



Ezt a gyakorlatot úgy is végezhetjuk, hogy először kártyákra tesszük a geometriai formákat, és onnan vissza a foglalatba.


Kártyák párba rakásával átismételtük a geometriai alakzatokat is.

  
Korábban készítettem a gyermekeknek egy fejlesztő játékot, színkódolt fa palcikákból egy minta alapján építhetünk különböző formákat. Mi az is megszámoltuk, hogy melyik alakzat hány pálcikából áll.



A foglalkozást egy kisebbeknek való feladattal zártuk, a kislányomnak két kartonpapír összeillesztésével kirakta a formákat.


A kézműves tevékenységnél maradtunk a festésnél, cask most az építő kockáinkat használtuk nyomdaként.   




No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...