Monday, May 25, 2020

Számjegyek és zsetonok


A feladat neve: Számjegyek és zsetonok
Az eszköz leírása: Egy 55 piros műanyag zsetont tartalmazó kisebb doboz és egy másik doboz, amely piros faszámokat tartalmaz 1-től 10-ig.
Esetünkben számjegykártyák és 55 kupak.
A feladat közvetlen célja: további lehetőséget biztosít az 1-től 10-ig sorozat gyakorlására, és bevezeti a páros és páratlan számok elméletét. 

Önellenőrzés: Pontosan 55 rózsaszín kupak van, így ha az utolsó számnál nem jön ki a megfelelő mennyiség, abból a gyermek láthatja, hogy elszámolt valamit.

A gyakorlat bemutatása:

1. A számkártyákat tetszőlegesen az asztalra/földre helyezzük.

2. Megkérdezzük a gyermeket, hogy melyik az első szám, és miután válaszol, hogy az egyes, megkérdezzük, hogy hány kupakot tegyünk alá. Aláhelyezünk egy kupakot, és a következő számmal folytatjuk.

3. A melyik szám jön ez után, és hány kupakot tegyünk alá kérdésekkel folytatjuk, amíg el nem fogynak a kártyák és a kupakok.


4. Ezután elmondjuk a gyermeknek, hogy azok a kupakok, amik egyedül állnak páratlanok, és a páratlan számokat jelölik, míg azok a kupakok, melyek párban vannak, a páros számokat alkotják.


Hasonló feladatot végeztünk farm kártyákkal. A kisfiam kirakta a számkártyákat 1-től 10-ig, majd egyesével megszámolta a különböző típusú állatokat, és a megfelelő szám alá tette az adott állatkártyákat.



A mennyiséget és a számjegyeket kupakok segítségével is gyakoroltuk. A mennyiséget pontokban megadtam egy laminált lapon, a fiam pedig megkereste a hozzá tartozó számot ábrázoló kupakot.



Elvégeztünk egy kísérletet is tejjel és ételfestékkel. A kísérlet neve tejtüzijáték, és innen vettük: 
Nem kell hozzá más, csak egy lapos tányér, tej, ételszínezék és mosogatószer. 




Nem mindig bonyolítjuk túl a kreatív időtöltést, most mágnestáblára rajzolás volt soron.





No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...