Friday, June 19, 2020

Fejlesztő játék újrahasznosított anyagokból


A blog rohamosan közeledik a végéhez, már csak pár bejegyzést tervezek, amiben pár korábbi ötletet valósítunk meg, a maiban például újrahasznosítottuk a félretett papírgurigák egy részét. 1-2 régóta tervezett kísérlet és kreatív foglalkozás várható még a jövő hétre. Júliusban szeretnék minden időt kötetlenül a gyerekekkel tölteni, reggelente sokáig aludni, pizsiben mesét nézni, játszótérre járni, sokat fagyizni, stb. Augusztustól pedig a kislányomat szoktatom böcsibe, és ha nem jön a vírus második hulláma, szeptembertől én is visszatérek a munka világába. Élmény volt a blog írás, nem is gondoltam volna, hogy valami ennyire motiváló dolgot találok a karantén alatt. A szívem mélyén remélem, hogy lesz még alkalmam bemutatni a még hátralévő Montessori feladatokat a nyelvi nevelés és a kultúra témakörében.

A gyerekekkel készítettünk egy fejlesztő játékot papírgurigákból és papírtányérból. 5 gurigát, és 5 tányért használtunk fel. A tányérnak kivágtuk a közepét, a karimáját, és a gurigákat 5 különböző színűre festettük.


Mindegyik gurigához tartozik egy hozzáillő tányér, és egy ugyanolyan színű labda. A feladat többszörösen összetett volt. Először is a gyerekek a megfelelő színű labdát a színben hozzáillő guriga tetejére helyezték, majd rátették a karikát.





Játszhatjuk labda nélkül is, és nehezíthetésnek megpróbálhatják a gyerkőcök messzebbről rádobni a gurigára a karikát. A papírtányérból többféle ügyességi játékot is csinálhatunk. Egy ollóval akkora lyukat vágtam a tányérra, mint a műanyag labdáink, fogónak ráragasztottam egy fapálcát, és a gyerkek a tányér mozgatásával a lyukba vezették a labdát. 


Kipróbáltuk kisebb labdával is, akkor az volt a feladat, hogy a labda a lyukon keresztül a dobozba essen.


Kézműveskedtünk is, méghozzá a Mama születésnapjára. Még anyák napja előtt láttam két nagyon jó ötletet Pinteresten, az egyik a láblenyomat pillangó, a másik pedig a kézlenyomattal és ujjfestéssel készült virág. 



Nem apróztuk el, mindkettőt megvalósítottuk. A kislányomnak segítettem, hogy hová nyomja a kezét, fogtam az ujját, hogy hová nyomja a virágok szirmát, stb., de teljesen együttműködő volt, és látszólag így is nagyon élvezte. A fiam saját magának festette a lábát és a tenyerét is.



A kemény munka után jöhetett a jól megérdemelt szórakozás. A3-as papírokból csináltunk egy kifutót, amin a gyerekek festékes lábbal többször is végigvonultak. A kép igazán művészire sikerült.





No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...