Friday, April 24, 2020

Cipő fűzés, masni kötés


A feladat neve: cipőfűző befűzése
Az eszköz leírása: eredetileg egy öltöztető keret két a szélükön lyukas anyagdarabbal, cipőfűzővel összefűzve
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a cipőfűzést
A feladat közvetett célja: szem-kéz koordináció, finom motorikus mozgás, koncentráció és függetlenség fejlesztése
Önellenőrzés: vizuális, ha egy lyuk nincs befűzve

Én két kartonpapír szélét lyukasztottam ki lyukasztóval, és azokat fűztem össze, az aljára masnit kötöttem.


A gyakorlat bemutatása:

1. A kartont úgy fordítjuk, hogy a masni legyen az alján, bal kézzel meghúzzuk a bal oldalon lévő fűzőt, jobb kézzel pedig a jobb oldalon lévőt, és kioldjuk a kötést. A fűzőt kibújtatjuk.


2. Jobb kézzel, szakaszos mozdulatokkal kihúzzuk a fűzőt a bal lyukból, közben másik kézzel ellentartunk.


3. Bal kézzel szakaszod mozdulatokkal kihúzzuk a fűzőt a jobb lyukból, közben másik kézzel ellentartunk.


4. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a cipőfűző teljesen el nem válik a kartonpapírtól, ezzel bemutatva, hogy a fűző tartja össze a két papírdarabot.


5. Jobb kézzel alulról visszadugjuk a fűzőt baloldalon lévő lyukba, bal kézzel pedig szintén alulról átdugjuk a jobb oldali lyukon úgy, hogy a fűzők egyforma hosszúságúak legyen.


6. A műveletet az utolsó lyukig folytatjuk, a fűzőt mindig alulról dugjuk át a lyukon, és ütközésig húzzuk.



7. A fűzőket keresztezzük egymással, és egyiket átbújtatjuk a másik alatt. A fűzőből két nyuszi fület csinálunk, amiket egymással keresztezünk, és a jobb oldalit átbújtatjuk a bal alatt. Kész is a masni.


Eredetileg külön öltöztető keret van a masni kötés tanítására, de én nem tervezem ezt külön bemutatni. Létezik egy keret a biztosítótű fortélyainak elsajátítására, de túl veszélyesnek ítélem azt a fajtát, ami a mi rendelkezésünkre állna. Ezzel a végére is értünk a gondoskodás magunkról szekció feladatainak.

A feladat elvégzése után rendes cipőfűzővel is próbálkoztak a gyerekek, de a gyakorlat elég nehéznek bizonyult. A masni kötést a Montessori módszer egy hurokkal tanítja, de én a nyuszi füles verziót mutattam be, mert az szerintem jobban passzol ehhez a korosztályhoz. Elővettem egy tornazsák jellegű zsákot is, amit madzagokkal lehet széthúzni és összehúzni, és a kislányommal is megtanultuk a használatát. Belerejtettem a maciját, hogy érdekesebb legyen a kinyitás.



A gyerekek kaptak az unokatestvéremtől egy öltöztethető macit, amin a legtöbb idáig tanult dolog megtalálható: tépőzár, gomb, cipzár, öv, fűző, stb., így utolsó feladatként ezzel zártuk a gyakorlást. Mindegyiket egyesével kinyitották, majd visszazárták.



A cipőfűzőt vagy madzagot festésre is használhatjuk. Az ír Montessori oviban rendszeresen festettünk ezzel a módszerrel. Egy ecsettel felvisszük a festéket a madzagra, lehetőleg hosszabb madzagon használjunk, és akkor minél több szín fér rá szakaszokban.


Miután kész, a madzagot egy A4-es fehér papírlapra bal oldalára helyezzük, majd félbehajtjuk a papírt úgy, hogy a lap jobb oldala letakarja a madzagot, de a madzag vége kilógjon alul.


Nehéz könyvet teszünk rá, és jól megnyomkodjuk, majd kihúzzuk a madzagot.

Kész is a remekmű.


Ezután szappanbuborék folyadékot készítettünk, a receptet az interneten találtam (https://www.nagyszuloklapja.hu/jatek-az-unokaval/3145/buborekfujo-folyadek-keszitese-hazilag:-csak-4-alapanyag-kell-hozza.html), és mivel keményítőt is tartalmaz, nagy reményeket fűztem hozzá, hogy ezzel a keverékkel végre sikerül óriás buborékokat varázsolnunk. 



Kivittük a kertbe a folyadékot, és elővettük a buborékfújó szettet, amit pár hete vettünk a boltban. A fújó rész házilag is könnyen elkészíthető pálcák a madzag segítségével, mi korábban cipőfűzel csináltuk, részletes leírása a fenti linken olvasható. A folyadék nem okozott csalódást:)






No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...