Wednesday, April 22, 2020

Párizsi kapocs és karabiner


A feladat neve: párizsi kapocs kikapcsolása és bekapcsolása
Az eszköz leírása: eredetileg egy öltöztető keret, esetünkben egy párizsi kapcsos ing egy keretre feszítve
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a párizsi kapocs ki- és bekapcsolását
A feladat közvetett célja: szem-kéz koordináció, finom motorikus mozgás, koncentráció és függetlenség fejlesztése
Önellenőrzés: a két anyag darab akkor marad egyben, ha a horgot sikerül beleakasztani a szembe

A gyakorlat bemutatása:

1. A ruhadarabot a földre/asztalra terítjük, úgy hogy a nyakrésze néz felénk (a párizsi kapocs elhelyezkedése így hasonlít legjobban Montessori öltöztető keretéhez). A horog legyen a jobb oldalon, a szem pedig a balunkon, amennyiben a jobb kezünk a domináns.

2. Jobb kézzel (háromujjas fogással) megfogjuk az anyagot, amin a horog van, és kicsit meghúzzuk először kicsit a bal kezünk irányába, majd vissza, miközben bal kézzel ellen tartunk, hogy a horog elváljon a szemtől.


3. Ugyanígy járunk el mindegyik kapoccsal.


4. Szétnyitjuk a ruhadarabot, majd visszahajtjuk, először a bal, majd a jobb oldalát. Ezzel bemutatjuk, hogy a párizsi kapocs arra való, hogy összefogja ezt a két anyagot.


5. Ezután fentről lefelé haladva egyesével visszaakasztjuk a horgot a szembe. A szemet bal kézzel kicsit megemeljük, és megmutatjuk a gyermeknek, hogy a horog pont beleillik a szembe, majd jobb kézzel beleakasztjuk.


Ez elég nehéznek bizonyult, 4 év alatt szerintem nem érdemes próbálkozni vele.

Miután végeztünk ezzel a feladattal, elővettem különböző méretű karabinereket, és megtanultuk azokat is kinyitni és visszazárni. A karabinereket egyesével kulcstartó karikákra akasztottuk, természetesen balról jobbra haladtunk. Sokszor két kézzel sikerült csak kinyitni, ezért ezt a feladatot inkább nagyobbaknak ajánlom.


A kreatív foglalkozásként papírfüzér kígyót készítettünk. Két különböző színű papírt csíkokra vágtam, és papír karikákat fűztünk egymásba úgy, hogy láncot alkossanak. A nagyobbak már ügyesen használhatják a tűzőgépet is. A füzérre gülüszemet, nyelvet és farkat ragasztottunk, így lett belőle kígyó.



Játéknak pedig azt találtam ki, hogy egy vödröt karabiner, madzag, és egy csörlőként funkcionáló duplo kerék segítségével fel-le eresztettünk a lépcsőházban. A tetőablakról madzagón lógott le a karabinerrel rögzített kerék. 


Ezen átvezettem egy másik madzagot, aminek az egyik végére karabinert kötöttem, és vödröt csatoltam rá, a másik végét pedig húztuk, eresztettük, miközben különböző játékokat küldözgettünk egymásnak fel-le a vödörben. 



Kinti játéknak sem utolsó, a homokozóban is kipróbáltuk az egyszerűbb verzióját:)




No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...