Thursday, April 9, 2020

Hajtogatás


A feladat neve: hajtogatás
Az eszköz leírása: négy kocka alakú anyag, a hajtogatás mentén szaggatott vonalakkal
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a hajtogatást
A feladat közvetett célja: finom motorikus mozgás, koncentráció és függetlenség fejlesztése. Előkészítő gyakorlat a későbbi matematikai feladatokhoz (pl. háromszög, törtek, stb)
Önellenőrzés: a hajtogatáshoz útmutatót adnak a szaggatott vonalak.

A gyakorlat bemutatása:

Az első anyag:

1. Az anyagot magunk elé tesszük, úgy hogy a szaggatott vonal párhuzamos legyen a testünkkel, és a mutatóujjal végigsimítunk a szaggatott vonalon.


2. A mutatóujjunkat és a nagyujjunkat használva megfogjuk az anyag alsó két sarkát, és felhajtjuk a felső két sarokhoz.


3. A mutató és a középső ujjunkkal balról jobbra végigsimítunk az anyagon a hajtás mentén.


A második anyag:

1. Az anyagot magunk elé tesszük úgy, hogy a szaggatott vonal a testünkkel párhuzamos legyen. Mutatóujjal végigsimítunk a szaggatott vonalon.


2. Domináns kezünkkel felcsípjük az anyag csücskét, és a felső csücsökhöz hajtjuk, így egy nagy háromszöget kapunk.


3. Két ujjal végigsimítunk az anyagon a hajtás mentén.


A harmadik anyag:

1. Ugyanúgy járunk el, mint az első anyagnál, majd 90 fokban elforgatjuk az anyagot, hogy a szaggatott vonal párhuzamos legyen a testünkkel, és végighúzzuk rajta a mutatóujjunkat.

2. Az anyag két sarkát fogva még egyszer félbehajtjuk, így egy kisebb négyzetet kapunk.


3. Két ujjal végigsimítunk az anyagon a hajtás mentén.

A negyedik anyag:

1. Ugyanúgy járunk el, mint a második anyagnál, majd 90 fokkal elforgatjuk az anyagot, hogy a szaggatott vonal párhuzamos legyen a testünkkel, és végighúzzuk rajta a mutatóujjunkat.


2. Domináns kezünkkel felcsípjük az anyag csücskét, és a felső csücsökhöz hajtjuk, így egy kisebb háromszöget kapunk. Két ujjal végigsimítunk az anyagon a hajtás mentén.


Nehezítésként hajtogathatunk például párnahuzatot, de megtaníthatjuk a gyerekeket egyéb ruhaneműt összehajtására is.


Megmutattam a gyerekeknek, hogyan lehet papírból repülőt hajtogatni, plusz elfoglaltság, ha a repülőt kidekorálják és játszanak is vele.


Egy Youtubeos videóból felelevenítettem rég elfeledett csákó és hajóhajtogató tudományomat is, és együtt sikerült is őket megvalósítani.


A hajókat gyorsan meg is úsztattukJ


Készítettünk egy hajtogatós dekorációk krepp papírból. Sárga és kék krepp papírból vágtam egy-egy vékony csíkot, ezeket derékszögben egymásra tettem, majd tűzőgéppel összetűztem. A gyerekek segítettek áthajtani a krepp papírt, mindig a legalsó került felülre, amíg elfogyott a papír, megtűztük a végét.


A húsvéti dekorációnk bővítéseként festettünk is, tojástartóból kivágtam a csibe testét, lábát, szárnyát, és csőrét, a gyerekek pedig bevonták sárga és narancssárga festékkel.Udvaridő közben meg is száradtak, és együtt összeragasztottuk őket, gülüszemet és tollat is kaptak.


Ebédkor pedig ők hajtogatták a szalvétát:)

No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...