Monday, April 6, 2020

Tárgyak mozgatása csipesszel


A feladat neve: tárgyak mozgatása csipesszel
Az eszköz leírása: egy tálca, muffin forma, egy tároló, benne műanyagtojások, csipesz
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek, hogyan kell tárgyakat mozgatni csipesszel.
A feladat közvetett célja: függetlenség, koncentráció, finom motorikus mozgás fejlesztése.
Önellenőrzés: ha leesik a mozgatni kívánt tárgy, a gyermek újra felveheti a csipesszel.

A gyakorlat bemutatása:

1. Megmutatjuk a gyermeknek, hogyan fogja a csipeszt, és párszor összenyomjuk.

2. A tálból kiveszünk egy tojást a csipesszel, és a muffin forma legközelebbi mélyedésébe helyezzük. Fentről lefelé, balról jobbra haladva megtöltjük a mélyedéseket tojással.


3. Ha véletlenül kiesik egy tojás, újra felvesszük a csipesszel.

4. Miután az összes mélyedést megtöltöttük tojással, három kis mozdulattal elfordítjuk a tálcát óramutatóval ellentétes irányba, hogy a teli muffin forma kerüljön a baloldalra.


5. A csipesszel fentről lefelé, balról jobbra haladva egyesével kivesszük a tojásokat, és visszahelyezzük őket az edénybe. ( Amit a kicsit nem mindig tartanak be, ahogy a jelenlegi kép is illusztrálja.)



A húsvétra való tekintettel mi műanyagtojásokkal végeztük a gyakorlatot, ehhez egy jó nagy csipeszre van szükség. Miután a gyerekek elsajátították a mozdulatokat, variáltunk egy kicsit a feladaton. Kis általunk készített zsírkrétákat helyeztünk jégkocka tartóba egy kisebb csipesszel, ugyanezzel a módszerrel.

,

Majd még kisebb csipesszel pomponokat vándoroltattunk a jégkocka tartóba. Ebben a gyakorlatban szintén az a jó, hogy kedvünkre variálható attól függően, hogy mi van otthon.


Mi még a száraz tészta evőpálcika kombinációval is megpróbálkoztunk, de ez a feladat túl nehéznek bizonyult mindkét gyerkőc számára.


A kézműves foglalkozásként karton nyuszikat festettünk, úgy tervezem, hogy ezeket még a héten felhasználjuk a egy feladathoz.


A heti témánk a húsvét, és megkezdődtek nálunk a húsvéti előkészületek. A gyerekek feldíszítették a barka ágakat, ezzel elkészült a nyuszi fánk. 


Szerencsére maradt két műanyagtojás a díszítésből, így gyorsan rendeztünk egy tojásfutó versenyt. Kivittünk a kertbe két kanalat, belehelyeztük a tojásokat, és indult is a szlalom.



No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...