Tuesday, April 21, 2020

Patentozás


A feladat neve: patentozás
Az eszköz leírása: egy öltöztető keret, vagy bármilyen patentos ruhadarab, például rugdalózó
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a patentozást
A feladat közvetett célja: szem-kéz koordináció, finom motorikus mozgás, koncentráció és függetlenség fejlesztése
Önellenőrzés: a patent hangja, ahogy kinyitjuk és összenyomjuk.

Ehhez a gyakorlathoz egy képkeret, egy régi rugdalózó és egy tűzőgép segítségével készítettem egy öltöztető keretet.

A gyakorlat bemutatása:

1. A ruhadarabot a földre/asztalra terítjük, úgy hogy az alja néz felénk (a patent elhelyezkedése így hasonlít legjobban Montessori öltöztető keretéhez). A gyakorlatot fentről lefelé végezzük. Jobb kezünkkel, háromujjas fogással fogjuk a patent kupakos részét.

2. Bal kezünkkel kicsit ellen tartunk, miközben a patentot felfelé húzzuk, amíg elválik a horgonyos résztől.


3. Ugyanígy járunk el mindegyik patenttal.

4. Szétnyitjuk a ruhadarabot, majd visszahajtjuk, először a bal, majd a jobb oldalát. Ezzel bemutatjuk, hogy a patent arra való, hogy összefogja ezt a két anyagot.


5. Ezután felülről lefelé egyesével visszapatentozzuk a ruhadarabot. Megmutatjuk a gyermeknek, hogy a patent horgas fele pont beleillik a kupakos részébe. A két fél összenyomásával visszazárjuk a patentot.


A gyerekek cipzártáblájára patentcsíkokat ragasztottam egy régi rugdalózóból, és a kerethez hasonló módon gyakorolták a kinyitást és a visszazárást.



Az utóbbi időben sok dolgot rendeltünk online, és eltettem a csomagoláshoz használt légpárnás fóliát. A férjem hívta fel rá a figyelmemet, hogy a buborékok pattogtatása hasonlít a patentozásra, így a fóliát is bevetettük a tanuláshoz. Persze egy idő után leginkább ugráltak rajta a gyerekek, de legalább jól elvoltak.



A buborékos fóliák festésre is alkalmasak, különböző lenyomatokat készíthetünk velük. Nagyon jó ötleteket lehet találni interneten is. Mi méhkaptárt alkottunk. A fóliából kivágtam két kaptár formát, amit a gyerekek sárga festékkel lefestettek.


Miután a kaptár minden részére vastag festék került, a fehér lapra tettük a műveket, és a festékes felükkel lefelé fordítva a gyerekek jól átnyomkodták a fóliát.


Pomponból és mini csipeszből kis nyomdákat készítettünk, amivel a srácok megalkották a méheket is a kaptár köré.



Miután megszáradt a festék, filccel segítettem megrajzolni a részleteket. 

  

No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...