Wednesday, April 15, 2020

Fényesítés


Az elmúlt pár hétben sikeresen végigvettük az alapvető mozdulatokat, ma pedig a gyakorlati élet újabb területének feladataiból szemezgetünk, aminek neve: gondoskodás magunkról.

Ebbe a szekcióba sorolható sok olyan alapvető dolog, amit egyébként is gyakorlunk gyermekeinkkel a mindennapokban, ezek nem szorulnak bemutatásra. Ilyen például a kézmosás, a fésülködés, fogmosás és az öltözködés is.

A feladat neve: cipő fényesítése
Az eszköz leírása: kosár/tároló benne a gyermek cipője, kefe, fényesítő szer, rongy és valamilyen ruha, amit aláterítünk
A feladat közvetlen célja: megtanítani a gyermeknek a cipő polírozását
A feladat közvetett célja: szem-kéz koordináció, finom motorikus mozgás, koncentráció és függetlenség fejlesztése
Önellenőrzés: látszik, hogy hol nem fényes még a cipő

A gyakorlat bemutatása:

1. Kivesszük a polírozáshoz szükséges dolgokat a tárolóból, és balról jobbra a terítőre helyezzük őket.


2. Levesszük a fényesítő szer tetejét, és a cipő alá tesszük (nálunk alapból hiányzik a kupak).

3. Ha a tégelyben van a szer, akkor beletesszük a kefe egyik sarkát, vagy lefújjuk a cipőt, ha a spray verziót használjuk. A domináns kezünkben tartjuk a kefét, a nem domináns kezünk mutató és a középső ujját a cipőbe helyezzük, hogy megtámasszuk.


4. Előre-hátra mozgatjuk a kefét a cipőn, amíg mindenhol szép fényes nem lesz.


5. A kefét letesszük, és egy ronggyal letöröljük a cipőről a felesleget.


6. Mindent visszapakolunk a tárolóba.

Ehhez a feladathoz köthető a tükör fényesítése, annak ellenére, hogy a környezetről való gondoskodás kategóriába tartozik. Ha van otthon kézitükrünk, fújhatunk rá ablaktisztító folyadékot, amit aztán körkörös mozdulatokkal letörölhetünk egy ronggyal, vagy papírtörlővel. Ha nagyon aprólékos munkát szeretnénk végeztetni, használhatunk fültisztító pálcikát is.


A gyerekek segédkeztek az evőeszközök fényesítésében is. Mosogatás után száraz ruhával törölgették őket, hogy eltűntessék a pöttyöket. Közben persze rájöttek, hogy hangszerként is használhatóak, összeütögették őket, és énekeltünk is kicsit.


Ezután ablakot pucoltunk. Ebben a feladatnak nagy sikere volt, mert ők fújhatták az ablakmosó folyadékot az ablakra, és különösen tetszett nekik az ablaktisztító. Ennél a gyakorlatnál a mozgás is más, mert fentről lefelé húzták a tisztítót.



Annyira felbuzdultak, hogy még a konyhaszekrényt is letöröltek, itt a körkörös mozdulatokat gyakorolták.

A kísérletünk is a fényesítésről szólt. Elővettem a régi elszíneződött ezüst ékszereimet, kibéleltük egy tál alját alufóliával, amibe a gyerek beletették az ékszereket. Szórtak rá egy-egy teáskanál sót és szódabikarbónát, majd a tetejére öntöttem forró vizet, és néztük, ahogy pezseg. Elég fura szagot árasztott, de hatásos volt. Az ötlet pedig innen származik: https://sporolok.blog.hu/2013/04/17/hogyan_tisztitsunk_ezustot



A kreatívkodáshoz a fültisztító pálcikákat használtuk, ha már korábban elővettük őket. Nagyon jól lehet velük pöttyözni.




No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...