Monday, June 15, 2020

Homokozás

A gyerekekkel nagyon rákaptunk a mezítlábas ösvényekre, a fiammal a hétvégén összehordunk pár különböző textúrájú anyagot, amit a nyaralóban és annak udvarán találtunk. Az ösvénybe került tégla, föld, toboz, kavics, parafa, kagyló, faforgács, és persze fű is. A tobozon lépkedés bizonyult a legnagyobb kihívásnak, és a kagyló lett az abszolút kedvenc (ami az eredeti funkcióját tekintve edényalátét, így nem volt éles vagy törékeny és elbírta a gyerekeket)


Az utóbbi pár napban a homokozásé volt a főszerep, és úgy döntöttem, hogy ennek a témának is szentelek egy bejegyzést. Bár nem kifejezetten Montessori, de mindenképpen fejlesztő foglakozás, és elég aktuális ebben a jó időben.

A homokkal sokféleképpen játszhatunk, íme néhány ötlet. A legalapabb homokozó felszereléssel építhetünk homokvárat, a vödröt nedves homokkal megtöltjük, majd megfordítjuk, és kész is a vár. Ha nincs kéznél vödör, vizes homokot/iszapot csepegtetve is készíthetünk várat. Vájhatunk köré várárkot, feldíszíthetjük botokkal, kagylókkal.



A gyerekek az öntögetést élvezik a legjobban, ezért a várárokból hosszú csatornát vájtunk a Balaton irányába, és a srácok élvezettel nézték a mederben folyó vizet. A fiam gátat épített, majd figyelték hogy mekkora vízmennyiség után omlik be.




Műanyagformákkal különböző állatokat, sütiket, tortát, stb készíthetünk, ezeket is díszíthetjük. Mi egy régi műanyag játékkonyhát (sárkonyhát) használunk a homokozáshoz, amit cukrászdává alakítottunk, és a gyerekek onnan rendelték a fagyit.



A homokozás történhet járművekkel is, pl markolóval, rendezhetünk építkezést. Tehetünk a homokozóba autókat is, és építhetünk nekik versenypályát.


Dinókkal kreálhatunk prehisztorikus jelenetet. Homokból vulkánokat építettünk, kialakítottunk egy fás részt, és elhelyeztük a műanyag dinoszauruszokat. A játék persze az volt, hogy T-rex megtámadja a gyanútlanul legelő hosszúnyakút.



Készíthetünk mini tengerpartot is. Egy tároló doboz egyik felébe homokot tettem, amibe beleszórtam pár kavicsot, műanyag csigaházat, stb. A másik részébe pedig vizet öntöttem (pár csepp kék ételszínezékkel), és beleraktunk pár fürdős játékot. A kincskeresés a homokban és a halak úsztatása volt gyerekek abszolút kedvence, a víz és a homok persze jól összekeveredett közben.


Rossz idő esetén bentre is varázsolhatunk homokozót. Egy tárolóba homokot öntöttem, és beletettem köveket, vécépapír-gurigákat, egy kis lapátot és szűrőt. A szűrővel kihorgászhatták a gyerekek a kavicsot, a gurigákat pedig telelapátolhatták homokkal.


Írországban az oviban többször készítettünk a gyerekeknek „moon sand”-et, úgynevezett hold homokot, kukoricakeményítőből és olajból. Én kb egy bögre étkezési keményítőt és némi kókuszolajat kevertem most össze, és egy selymes állagú, porhanyós anyagot kaptam, amit nyomkodásra összeállt. A gyerekekkel jégtartókba nyomkodtuk a holdhomokot, és különböző formákat készítettünk. Viszonylag könnyen takarítható, és még az illata is jó.



No comments:

Post a Comment

Golyópálya

A gyerekek, különösen a kisfiam, nagyon szeretnek golyókkal játszani. Van egy fa golyópálya játékunk, ami nagyon népszerű, csak rendszeres...